Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wątróbka drobiowa w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wątróbka drobiowa podsmażona w sosie sojowym i duszona w winie - bardzo mięciutka i soczysta.

Wątróbka drobiowa w winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka drobiowa w winie

 

  • wątróbka drobiowa świeża-1kg,
  • cebula - 2 nieduże sztuki,
  • smalec lub inny tłuszcz do smażenia - 2 łyżki,
  • wino wytrawne białe lub czerwone - 250ml,
  • sos sojowy - 3 łyżki,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz ziołowy,
  • maggi.

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa w winie
Wątróbkę wielokrotnie przepłukać w zimnej wodzie, aż będzie czysta. Odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy zacznie się szklić, przesunąć ją na obrzeża patelni i wrzucić wątróbkę (można ją wcześniej pokroić na mniejsze części). Dodać 2 łyżki sosu sojowego oraz pieprz. Smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy wątróbka lekko zbrązowieje, dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz sól i pieprz ziołowy. Chwilkę podsmażamy często mieszając. Łączymy wątróbkę z cebulą i dodajemy wino. Gotujemy kilka minut. Przekrawamy większy kawałek wątróbki, aby sprawdzić, czy już jest gotowa. Ostatecznie doprawiamy do smaku. Można zagęścić mąką. Na drugi dzień danie jest jeszcze lepsze.
Wątróbka drobiowa w winie
Wątróbkę wielokrotnie przepłukać w zimnej wodzie, aż będzie czysta. Odcedzić na sitku
Wątróbka drobiowa w winie
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną cebulę.
Wątróbka drobiowa w winie
Gdy zacznie się szklić, przesunąć ją na obrzeża patelni i wrzucić wątróbkę
Wątróbka drobiowa w winie
Łączymy wątróbkę z cebulą i dodajemy wino. Gotujemy kilka minut.