Martynkaw

Martynkaw

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Delikatna watróbka z jabłkiem, doskonała z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Składniki:

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

 

  • 60 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz
  • 1 łyzka mąki
  • 2 winne jabłka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Wątróbke oczyścić,obtoczyć w mące, podsmażyć krótko z obu stron. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekaną cebulę. Zalać 1,2 szklanki woy. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w ósemki. Dodać je do wątróbki, przyprawić solą i pieprzem, posypać majerankiem. Dusić jeszcze ok. 5-7 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą oraz ogórkiem kiszonym i marynowanym.