ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Wątróbka z indyka z cebulą i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątróbka z indyka jest bardziej wyrazista w smaku, bardziej mięsista co przy dobrym usmażeniu daje soczystość w wątróbce. Dodatek cebuli z jabłkami i kurkumą to smak wyśmienity.

Wątróbka z indyka z cebulą i jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka z indyka z cebulą i jabłkami

 

  • wątróbka z indyka 1 kg,
  • mleko nie całe 1/2 litra,
  • mąka pszenna do obsypania - ile potrzeba,
  • olej rzepakowy do smażenia 15 łyżek,
  • sól, pieprz po usmażeniu - ile potrzeba

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z indyka z cebulą i jabłkami
Świeżą wątróbkę z indyka oczyścić z błonek, tłuszczyku (wycinam nożyczkami z czubkiem ostrym przeznaczonych do takich zadań). Wątróbkę na durszlaku opłukać, odsączyć, wsypać do miski i wlać mleko, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Rano wylać na durszlak, odsączyć z mleka, nie płukać.

Na oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać jabłko obrane i pokrojone w plasterki, smażyć z 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszać. Na koniec dodać kurkumę, sól, pieprz mielony.

Wątróbkę obsypać mąką pszenna, kłaść na gorący olej (nakrywam talerzem nie do końca, para wychodzi i jest usmażona bez pryskania). Smażyć na mocno rumiano na średnim ogniu z każdej strony, podawać z cebulą, jabłkami do pieczywa lub z czym się lubi. Sól, pieprz mielony po usmażeniu wątróbki dodać.
Wątróbka z indyka z cebulą i jabłkami
Moczenie w mleku daje miękkość wątróbce.
Wątróbka z indyka z cebulą i jabłkami
Cebula z jabłkami i krkuma doskonały dodatek do wielu potraw.
Wątróbka z indyka z cebulą i jabłkami
Wątróbkę mocno zrumienić z każdej strony.

Tagi:

podroby dania