Sposób przygotowania:
Wątróbka z indyka z cebulą i jabłkami
Świeżą wątróbkę z indyka oczyścić z błonek, tłuszczyku (wycinam nożyczkami z czubkiem ostrym przeznaczonych do takich zadań). Wątróbkę na durszlaku opłukać, odsączyć, wsypać do miski i wlać mleko, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Rano wylać na durszlak, odsączyć z mleka, nie płukać.
Na oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać jabłko obrane i pokrojone w plasterki, smażyć z 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszać. Na koniec dodać kurkumę, sól, pieprz mielony.
Wątróbkę obsypać mąką pszenna, kłaść na gorący olej (nakrywam talerzem nie do końca, para wychodzi i jest usmażona bez pryskania). Smażyć na mocno rumiano na średnim ogniu z każdej strony, podawać z cebulą, jabłkami do pieczywa lub z czym się lubi. Sól, pieprz mielony po usmażeniu wątróbki dodać.
Na oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać jabłko obrane i pokrojone w plasterki, smażyć z 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszać. Na koniec dodać kurkumę, sól, pieprz mielony.
Wątróbkę obsypać mąką pszenna, kłaść na gorący olej (nakrywam talerzem nie do końca, para wychodzi i jest usmażona bez pryskania). Smażyć na mocno rumiano na średnim ogniu z każdej strony, podawać z cebulą, jabłkami do pieczywa lub z czym się lubi. Sól, pieprz mielony po usmażeniu wątróbki dodać.