aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Wątróbka drobiowa z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zawsze robiłam wątróbkę tradycyjnie z cebulą, ale tym razem urozmaiciłam moją kuchnię i do cebuli dodałam pieczarki. Muszę powiedzieć, że tak przygotowana wątróbka jest o wiele lepsza.

Wątróbka drobiowa z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka drobiowa z pieczarkami

 

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z pieczarkami
Cebule obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą i smażymy 5 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do cebuli i razem smażymy do odparowania wody z pieczarek.Wątróbki myjemy, osuszamy i otaczamy w mące. Pieczarki z cebulą przekładamy na jedną stronę patelni. Otoczone wątróbki wkładamy na drugą połowę patelni i całość smażymy (pod przykryciem) ok. 3 minuty. Następnie wątróbki obracamy na drugą stronę i również smażymy 3 minuty. Gotowe wątróbki posypujemy solą (nie roimy tego w trakcie smażenia, bo wątróbka stwardnieje).Wątróbkę podajemy razem z cebulą i pieczarkami.
Wątróbka drobiowa z pieczarkami
Cebule obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą i smażymy 5 minut.
Wątróbka drobiowa z pieczarkami
Pokrojone w plasterki pieczarki dorzucamy do cebuli i razem smażymy.
Wątróbka drobiowa z pieczarkami
Wątróbki myjemy, osuszamy i otaczamy w mące.
Wątróbka drobiowa z pieczarkami
Do pieczarek z cebulą dokładamy obtoczone w mace wątróbki i całośc smażymy do zrumienienia wątróbki.