Sposób przygotowania:
Wątróbka drobiowa w sosie własnym
Wątróbkę namoczyć w wodzie, oczyścić i wypłukać. Wrzucić do rondelka z ok. 3/ 4 l lekko osolonej wody i gotować. W międzyczasie podsmażyć na smalcu cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki lub ćwiartki. Pod koniec smażenia dodać czosnek rozgnieciony lub drobno skrojony. Przesmażoną cebulę z czosnkiem dodać do wątróbki- bez tłuszczu, który pozostanie do przyrządzenia zasmażki. Całość doprawić przyprawami do smaku. Na koniec zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki i zagęścić nią sos. Podawać z ziemniakami lub kaszą jęczmienną albo gryczaną wraz z dowolną surówką lub jakimś warzywkiem- np. jak u mnie z zielonym kalafiorem. Tak przyrządzona wątróbka jest dużo smaczniejsza od smażonej, gdyż cały smak pozostaje w sosie ;) SMACZNEGO :)