Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wątróbka drobiowa z pieczarkami i koprem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wątróbki drobiowe robię w zasadzie na dwa sposoby ( nie licząc modyfikacji w każdym z tych sposobów )- na chrupko i duszona w śmietance .

Wątróbka drobiowa z pieczarkami i koprem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka drobiowa z pieczarkami i koprem

 

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 3 duże cebule
  • 30 dag pieczarek ( małych)
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • gałązka maggi ( mała) lub maggi w płynie
  • kawałek gałązki świeżego rozmarynu
  • mąka do oprószenia
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
  • 1/2 szklanki pokrojonego kopru

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z pieczarkami i koprem
Oczyścić wątróbki. Dobrze osuszyć ( ja układam na papierowych ręcznikach kuchennych i wymieniam je kilka razy ).Cebulę pokroić w cienkie piórka. Pieczarki oczyścić i wykręcić im ogonki. Posolić i posypać pieprzem wątróbki -obtoczyć w mące . Rozgrzać na patelni kilka łyżek oleju i smażyć cebulę aż cebula się zeszkli .Dołożyć pieczarki ( kapelusze i ogonki) - usmażyć na rumiano. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Na patelni ponownie rozgrzać olej i smażyć na złoto wątróbki. Przełożyć do garnka. Dodać masło, koper , śmietankę , liście maggi i rozmaryn. Dusić na małym gazie 10 minut. Usunąć liście maggi i rozmaryn. Doprawić solą , pieprzem , papryką ( i maggi w płynie jeśli nie dodawaliśmy listków).
Wątróbka drobiowa z pieczarkami i koprem
Oczyszczone wątróbki osuszyc dobrze na papierowych ręcznikach
Wątróbka drobiowa z pieczarkami i koprem
Usmażyc cebulę i pieczarki na złoto i odłozyc z patelni
Wątróbka drobiowa z pieczarkami i koprem
Następnie usmazyć wątróbki i połączyć z cebula i pieczarkami
Wątróbka drobiowa z pieczarkami i koprem
Dusić wątróbkę z cebulą i pieczarkami w śmietanowo-koperkowym sosie