Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Wątróbka na makaronie ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polskie danie w nieco innym wydaniu, bez standardowych ziemniaków.

Wątróbka na makaronie ze słonecznikiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wątróbka na makaronie ze słonecznikiem

 

  • 500g wątróbki wierprzowej
  • 200g makaronu świderki
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki suszonej natki selera
  • 100ml śmietany light
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • szczypta soli do smaku
  • opcjonalnie mała chili

Sposób przygotowania:

Wątróbka na makaronie ze słonecznikiem
Wątróbkę pokroić w kawałki (takie jakie lubicie) i opruszyć dobrze mąką. Cebulę obrać i pokroić w talarki. W garnuszku lub na małej patelni podsmażyć cebulę. Ugotować makaron aldente. Na dużej patelni zrumienić słonecznik "na sucho". Do słonecznika dodać makaron a na osobnej patelni w dobrze rozgrzanym oleju zacząć smażyć wątróbkę, której nie należy solić. Do makaronu dodać rozprowadzoną w śmietanie mąkę z natką selera. Szybko zacznie przywierać, więc dolać troszkę wody. Gdy wątróbka się zrumieni, zakryć ją pokrywką i chwilę dusić (ok.5 minut). Następnie do wątróbki dodać podsmażoną bebulkę. Na talerz nakładać najpierw makaron a na wierzch ułożyć wątróbkę. Całość można posypać posiekaną chili lub natką. Smacznego!
Wątróbka na makaronie ze słonecznikiem
Do makaronu dolewamy śmietanę, zaprawioną mąką z dodatkiem suszonej natki selera.
Wątróbka na makaronie ze słonecznikiem
Rumienimy słonecznik na patelni (na zdjęciu tłuczone orzechy laskowe, ale słonecznik jest lepszy)