nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Wątróbka smażona z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybka w przygotowaniu wątróbka o wyrazistym smaku z rumianą cebulką to dobra, sycąca propozycja na obiad lub kolację.

Wątróbka smażona z cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka smażona z cebulką

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka smażona z cebulką
Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w niezbyt małe kawałki. Pokrojoną wątróbkę panierować w mące, natrzeć mąką z każdej strony. Obie cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Podsmażoną cebulę przełożyć z patelni do miseczki i na tym samym tłuszczu, co smażyła się cebulka usmażyć wątróbkę obsypaną mąką. Jeśli wątróbka zbytnio przywiera do patelni dolać na patelnie nieco oleju. Smażyć wątróbkę na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając, a gdy będzie już odpowiednio usmażona dodać do niej podsmażone wcześniej cebule. Wszystko zamieszać i podsmażać jeszcze przez moment. Na koniec obsypać wątróbkę z cebulką solą, pieprzem i słodką mieloną papryką (podobno najlepiej przyprawiać wątróbkę na koniec, bo wtedy nie jest twarda, jest smaczniejsza w jedzeniu). Doprawioną, usmażoną wątróbkę z cebulką przełożyć do talerzy. Taka wątróbka najlepiej smakuje z ulubionym pieczywem lub ziemniakami (gotowanymi, podsmażonymi), ale można zjadać ją ze swoimi ulubionymi dodatkami lub samą.
Wątróbka smażona z cebulką
Obrane i pokrojone w kosteczkę cebule podsmażane na patelni na oleju
Wątróbka smażona z cebulką
Umyta oczyszczona i osuszona wątróbka obsypana natarta pszenną mąką
Wątróbka smażona z cebulką
Wątróbka podsmażana na patelni na tłuszczu na którym wcześniej została podsmażona cebula
Wątróbka smażona z cebulką
Podsmażone wcześniej cebule dodane do usmażonej wątróbki