cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Wątróbka smażona po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

cielęca wątróbka smażona

Wątróbka smażona po włosku

Składniki:

Wątróbka smażona po włosku

 

  • 1 wątróbka cielęca,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • siekana natka pietruszki,
  • kilka małych cebulek,
  • kilka pieczarek,
  • 1 kieliszek białego wina,
  • 1 kieliszek wody,
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka smażona po włosku

Wymoczoną wątróbkę pokroić na plastry, rozbić i zarumienić prędko na maśle, posolić i trzymać w cieple. Na sosie po usmażonej wątróbce zasmażyć łyżkę mąki, dodać siekana pietruszkę, posiekane cebulki i pieczarki, zarumienić, rozprowadzić winem i wodą, trochę podgotować.


Podawać z makaronem.