WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 738]

Wątróbka w cebuli z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wątróbka drobiowa w aromatycznym sosie cebulowym z majerankiem. Bardzo smaczna z ziemniakami i surówką.

Wątróbka w cebuli z majerankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka w cebuli z majerankiem

 

  • 1 kg wątróbki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szkl mleka
  • 1/4 szkl oleju
  • sól
  • pieprz
  • ok 0,5 szkl mąki
  • 1 szkl wody

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka w cebuli z majerankiem
Wątróbkę płuczemy i zalewamy mlekiem. Moczymy kilkanaście minut, następnie osuszamy, panierujemy w mące i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Gdy się podpiecze, przekładamy do garnka, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy, aż mocno się zeszkli. Zalewamy szklanką wody, chwilę podsmażamy i przelewamy do wątróbki. Chwilę dusimy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy gdy mięso nie będzie krwiste, a sos zgęstnieje.
Wątróbka w cebuli z majerankiem
Wypłukaną wątróbkę moczymy w mleku kilka minut.
Wątróbka w cebuli z majerankiem
Posypaną mąką wątróbkę smażymy na oleju.
Wątróbka w cebuli z majerankiem
Na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę.
Wątróbka w cebuli z majerankiem
Mieszamy wątróbkę z sosem cebulowym i doprawiamy.