Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Wątróbka w maderze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny prosty sposób na podanie wątróbki. W ten sposób możemy podać wątróbkę, drobiową, wieprzową, cielęcą lub z dzika.

Wątróbka w maderze

Składniki:

Wątróbka w maderze

 

  • około 500 g wątroby u mnie z dzika
  • mleko do namoczenia
  • 2 cebule
  • masło do smażenia, najlepiej sklarowane
  • pół szklanki bulionu
  • pół kieliszka madery

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka w maderze
Wątróbkę moczymy w słodkim mleku. Kroimy w dość grube plasterki. Na sklarowanym maśle rumienimy pokrojoną w półplasterki cebulę, dodajemy wątróbkę. Smażymy ją prawa - lewa. Dodajemy bulion i maderę, dusimy do zredukowania wywaru. Podajemy z młodymi ziemniakami lub krokietami ziemniaczanymi.Smacznego.