Sposób przygotowania:
Wątróbka drobiowa z pieczarkami w sosie.
Wątróbkę najlepiej rano wypłukać, osączyć , zalać mlekiem tak,żeby była przykryta.Odstawić na kilka godzin.Pieczarki umyć,osuszyć,pokroić na ćwiartki.Masło (połowę podanej ilości),roztopić na patelni,wrzucić pieczarki ,posypać ziołami prowansalskimi,posolić i troszkę opieprzyć.Rozkruszyć kostkę do smaku warzywną Winiary.Poddusić.Łyżką cedzakową zdjąć z patelni,przykryć.
Wątróbkę osączyć z mleka,pokroić na połówki.Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.Na patelni rozgrzać pozostałe masło,wlać olej i rozgrzać .Wrzucić wątróbkę i cebule, dusić aż cebula się zeszkli .Mleko roztrzepać z mąką i musztardą i wlać do wątróbki.
Posypać bazylią i ew. doprawić do smaku.Dusić pod przykryciem ok.10 minut, co pewien czas mieszając.Pod koniec wrzucić pieczarki,zagotować.Wlać śmietanę kremówkę i mocno podgrzać,ale nie gotować.
Ja podaję tak przygotowaną wątróbkę z ryżem lub ugniecionymi ziemniakami i surówką,ew. ogórkiem kiszonym.
Wątróbkę osączyć z mleka,pokroić na połówki.Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.Na patelni rozgrzać pozostałe masło,wlać olej i rozgrzać .Wrzucić wątróbkę i cebule, dusić aż cebula się zeszkli .Mleko roztrzepać z mąką i musztardą i wlać do wątróbki.
Posypać bazylią i ew. doprawić do smaku.Dusić pod przykryciem ok.10 minut, co pewien czas mieszając.Pod koniec wrzucić pieczarki,zagotować.Wlać śmietanę kremówkę i mocno podgrzać,ale nie gotować.
Ja podaję tak przygotowaną wątróbkę z ryżem lub ugniecionymi ziemniakami i surówką,ew. ogórkiem kiszonym.
Sarenka
misia53
A.B.
Kasienka92