rzerznik

rzerznik

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Wątróbka w śliwce kalifornijskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna przekąska słodko - kwaśna

Wątróbka w śliwce kalifornijskiej

Składniki:

Wątróbka w śliwce kalifornijskiej

 

  • wątróbka drobiowa (wieprzowa) 250dkg
  • śliwki kalfornijskie (duże) około 200dkg
  • boczek wędzony parzony plastry
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
  • mleko (do namoczenia wątróbek)
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Wątróbka w śliwce kalifornijskiej
Wątróbke namaczamy w mleku (najlepiej na noc). Rozgrzewamy oliwę na patelni wkładamy wątróbki przyprawiamy pieprzem czekamy aż delikatnie się podsmażą, dodajemy octu balsamicznego i soli do smaku, chwilę dusimy. Śliwki nacinamy i wkładamy do środka kawałki wątróbek, zawijamy w plaster boczku i spinamy wykałaczką. Układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika aż boczek się zarumieni. Smakuje z czerwonym wytrawnym winem. Życzę smacznego.