Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Placki ziemniaczane z gulaszem z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny obiadek- chrupkie placki ziemniaczane w towarzystwie kruchego, indyczego mięsa. Polecam gorąco.

Placki ziemniaczane z gulaszem z indyka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane z gulaszem z indyka

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z gulaszem z indyka
Placki ziemniaczane:

Obieramy ziemniaki, myjemy je i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odlewamy wodę, ale dodajemy pozostaly krochmal. Dodajemy mąkę oraz jaja, sól, pieprz i czosnek. Dokładnie mieszamy.

Indyka kroimy w kostkę, smażamy na patelni na rozgrzanym smalcu. Potem dorzucamy do garnka obrane i pokrojone pieczarki.

Kiedy wszystko się podsmaży, zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15-20 min.

Dodajemy przecier pomidorowy, śmietanę, mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy małe placki na złoty kolor.

Placki odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Wykładamy na talerz, polewamy sosem.
Placki ziemniaczane z gulaszem z indyka
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odlewamy wodę, ale dodajemy pozostaly krochmal. Dodajemy mąkę, jaja, sól, pieprz oraz czosnek. Mieszamy dokładnie.
Placki ziemniaczane z gulaszem z indyka
Indyka pokrojonego w kostkę podsmażamy na patelni na smalcu. Następnie dorzucamy na patelnię obrane i pokrojone pieczarki i pokrojoną drobno cebulę. Kiedy wszystko się lekko podsmaży, zalewamy całość bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15-20 minut. Dodajemy przecier pomidorowy oraz śmietanę, mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę.
Placki ziemniaczane z gulaszem z indyka
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy małe placuszki na złoty kolor.