Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z gulaszem z indyka
Placki ziemniaczane:
Obieramy ziemniaki, myjemy je i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odlewamy wodę, ale dodajemy pozostaly krochmal. Dodajemy mąkę oraz jaja, sól, pieprz i czosnek. Dokładnie mieszamy.
Indyka kroimy w kostkę, smażamy na patelni na rozgrzanym smalcu. Potem dorzucamy do garnka obrane i pokrojone pieczarki.
Kiedy wszystko się podsmaży, zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15-20 min.
Dodajemy przecier pomidorowy, śmietanę, mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy małe placki na złoty kolor.
Placki odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Wykładamy na talerz, polewamy sosem.
Obieramy ziemniaki, myjemy je i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odlewamy wodę, ale dodajemy pozostaly krochmal. Dodajemy mąkę oraz jaja, sól, pieprz i czosnek. Dokładnie mieszamy.
Indyka kroimy w kostkę, smażamy na patelni na rozgrzanym smalcu. Potem dorzucamy do garnka obrane i pokrojone pieczarki.
Kiedy wszystko się podsmaży, zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15-20 min.
Dodajemy przecier pomidorowy, śmietanę, mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy małe placki na złoty kolor.
Placki odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Wykładamy na talerz, polewamy sosem.