Sposób przygotowania:
Kalafior faszerowanyETAP 1:
Kalafior oczyścić, umyć, poodcinać liście i wystającą część głąba. Kalafior obgotować przez ok. 7-8 minut w osolonym wrzątku. Wyjąć i odcedzić. Mięso zmielić w maszynce do mielenia. Wbić do niego jajko, dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, dosypać kaszę, doprawić solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, papryką, ziołami prowansalskimi, czosnkiem. Wyrobić ręką na jednolitą masę.
Mięsem nafaszerować przestudzony kalafior, wpychając mięso między różyczki.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Przełożyć do niego kalafior i nasmarować go majonezem i ketchupem. Następnie obsypać kalafior startym serem.
Naczynie przykryć folią aluminiową i piec ok. 50 min. w 180 stopniach. Następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut. Kalafior wyciągnąć i pokroić jak tort.
Podawać np. z pieczonymi ziemniakami.