WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kalafior faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kalafior faszerowany mięsem zapiekany w ketchupie i serze to pomysł na smaczny obiad i bardzo efektowne danie.

Kalafior faszerowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior faszerowany

 

Sposób przygotowania:

Kalafior faszerowany

ETAP 1:

Kalafior oczyścić, umyć, poodcinać liście i wystającą część głąba. Kalafior obgotować przez ok. 7-8 minut w osolonym wrzątku. Wyjąć i odcedzić. Mięso zmielić w maszynce do mielenia. Wbić do niego jajko, dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, dosypać kaszę, doprawić solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, papryką, ziołami prowansalskimi, czosnkiem. Wyrobić ręką na jednolitą masę.

Mięsem nafaszerować przestudzony kalafior, wpychając mięso między różyczki.

Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Przełożyć do niego kalafior i nasmarować go majonezem i ketchupem. Następnie obsypać kalafior startym serem.

Naczynie przykryć folią aluminiową i piec ok. 50 min. w 180 stopniach. Następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut. Kalafior wyciągnąć i pokroić jak tort.

Podawać np. z pieczonymi ziemniakami.

Kalafior faszerowany
Kalafior faszerowany mięsem po przekrojeniu
Kalafior faszerowany
Kalafior faszerowany po upieczeniu w naczyniu żaroodpornym
Kalafior faszerowany
Kalafior faszerowany posmarowany ketchupem i posypany serem
Kalafior faszerowany
Kalafior nafaszerowany mięsem przed upieczeniem