Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1423]

Kurczak pieczony z mieszanką meksykańską

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczaka przygotowałam go z mrożoną mieszanką meksykańską, która idealnie skomponowała się z mięsem, a całość tak kolorowo wyglądała, że można było jeść "oczami". Mięso wyszło soczyste, pysznie doprawione i przesiąknięte aromatem warzyw.

Kurczak pieczony z mieszanką meksykańską

Składniki:

Kurczak pieczony z mieszanką meksykańską

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka (duże; mogą być dowolne części z kurczaka - około 1-1,2 kg)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (płaska)
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej (450 g)

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z mieszanką meksykańską

Przyprawy:

Kurczak pieczony z mieszanką meksykańską
Można też użyć swoich ulubionych przypraw.

Przyprawy przesypać do miseczki i dokładnie wymieszać.

Przygotowanie kurczaka:

Kurczak pieczony z mieszanką meksykańską
Mięso czym dłużej stoi w lodówce, tym bardziej przesiąka przyprawami.

Kurczaka należy natrzeć mieszanką przypraw, a następnie schować do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej 2-3 godziny.

Pieczenie:

Kurczak pieczony z mieszanką meksykańską
Warzyw mrożonych nie należy uprzednio rozmrażać.

Schłodzonego kurczaka oraz mrożone warzywa należy umieścić w rękawie do pieczenia i szczelnie związać.

Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez 70-90 minut w temperaturze 180 stopni.

Pod koniec pieczenia worek rozciąć, aby skórka mięsa było zarumieniona.


Tagi:

danie mięso