WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Wątróbka wieprzowa w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwy i tani obiad z wątróbki wieprzowej, czyli wątróbka podsmażona z cebulką a następnie uduszona w sosie własnym. Pyszna z ziemniakami.

Wątróbka wieprzowa w sosie własnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wątróbka wieprzowa w sosie własnym

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa w sosie własnym

ETAP 1:

Wątróbkę umyć i oczyścić z błonek. Pokroić ja na mniejsze kawałki i każdy opanierować w mące pszennej.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Smażyć partiami wątróbkę i przekładać do garnka. Następnie na olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić i dodać do wątróbki w garnku.

Patelnię opłukać wodą i przelać ją do garnka. Dolać wody niegazowanej tak aby lekko zakryła wątróbkę. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Ustawić na małym gazie i dusić ok. 30 minut.

Na koniec zagęścić sos mąką pszenną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Sos podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Wątróbka wieprzowa w sosie własnym
Wątróbka wieprzowa uduszona w sosie własnym w garnku

Tagi:

dania podroby