gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Wątróbka wieprzowa z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowaną wątróbkę z pieczarkami podaję na obiad z ziemniakami jako danie główne. Polecam - ma fajny smak.

Wątróbka wieprzowa z pieczarkami

Składniki:

Wątróbka wieprzowa z pieczarkami

 

  • 400-500 gram pieczarek
  • 500-600 gram wątróbki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • mąka
  • 1/2 kostki margaryny do smażenia
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • ok. 50-60 ml śmietanki 12%
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa z pieczarkami

ETAP 1:

Wątróbka wieprzowa z pieczarkami
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

ETAP 2:

Wątróbka wieprzowa z pieczarkami
Wątróbkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, po czym przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.

Wątróbkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, po czym przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.

ETAP 3:

Wątróbka wieprzowa z pieczarkami
Przyprawione plastry obtaczamy w mące.

Przyprawione plastry obtaczamy w mące.

ETAP 4:

Wątróbka wieprzowa z pieczarkami
Następnie smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu.

Następnie smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu.

ETAP 5:

Wątróbka wieprzowa z pieczarkami
Podsmażoną wątróbkę wraz z tłuszczem przekładamy do garnka lub głębszej patelni i dodajemy pieczarki.

Podsmażoną wątróbkę wraz z tłuszczem przekładamy do garnka lub głębszej patelni i dodajemy pieczarki, podsmażamy przez chwilę.

ETAP 6:

Wątróbka wieprzowa z pieczarkami
Na koniec wlewamy śmietankę i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, mieszamy.

Wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową, dusimy pod przykryciem, aż wątróbka i pieczarki będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietankę i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, mieszamy. Zagęszczamy mąką z małą ilością wody i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.