Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak z ryżem, soczewicą i susz. morelą
Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do gotującej wody wsypujemy ryż i soczewicę, gotujemy razem przez 5 minut i przekładamy na cedzak, odsączamy.
Marynata:
Do miseczki wlewamy olej i wsypujemy przyprawę, mieszamy do połączenia się składników.
Obieramy cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Morele kroimy w kostkę.
Do miski przekładamy składniki na farsz i dokładnie mieszamy. Do środka kurczaka wkładamy przygotowany farsz. Skórę kurczaka zszywamy dratwą lub nićmi.
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy ( za pomocą pędzelka ) marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę pod przykryciem i 50 minut bez przykrycia. Wierzch kurczaka polewamy wytworzonym sosem.
Marynata:
Do miseczki wlewamy olej i wsypujemy przyprawę, mieszamy do połączenia się składników.
Obieramy cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Morele kroimy w kostkę.
Do miski przekładamy składniki na farsz i dokładnie mieszamy. Do środka kurczaka wkładamy przygotowany farsz. Skórę kurczaka zszywamy dratwą lub nićmi.
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy ( za pomocą pędzelka ) marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę pod przykryciem i 50 minut bez przykrycia. Wierzch kurczaka polewamy wytworzonym sosem.