aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Znudziła mi się tradycyjna wątróbka smażona z cebulką, więc wymyśliłam do niej sos. Danie nie wygląda zbyt apetycznie, ale w smaku jest bardzo oryginalne.

Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym
Wątróbkę kroimy w plastry i przez woreczek lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Rozbitą wątróbkę układamy na talerzu i obficie polewamy przyprawą w płynie Maggi. Zostawiamy ją na 30 minut, żeby przeszła aromatem i smakiem przyprawy. Do miseczki wsypujemy mąkę i dokładnie obtaczamy w niej wątróbki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim wątróbki z obu storn. Następnie wątróbki przekładamy do garnka. W kubku mieszamy mąkę z odrobiną wody. Wlewamy ją do garnka z wątróbkami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu. Na sam koniec dorzucamy koperek i lekko mieszamy. Tak przygotowaną wątróbkę podajemy jako dodatek do ziemniaków.
Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym
Rozbite wątróbki układamy na talerzu i polewamy Maggi.
Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym
Następnie dokładnie obtaczamy je w mące.
Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym
Na rozgrzanym oleju smażymy je z obu stron.
Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym
Gotowe przekładamy do garnka i zalewamy śmietaną. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek.