paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Wątróbka z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wątróbka smażona w panierce z mąki wraz z cebulką i świeżymi boczniakami. Idealnie pasuje z ziemniaczkami.

Wątróbka z boczniakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka z boczniakami

 

  • wątróbka drobiowa 0,5 kg
  • boczniaki 20 dag
  • smalec 2 łyżki
  • mąka do panierki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cebula 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Wątróbka z boczniakami
Wątrobę opłukać, pozbyć się błonek, wysuszyć papierowym ręcznikiem, popieprzyć i obtoczyć w mące. Wątróbkę smażyć na rozgrzanym smalcu chwilę z każdej strony, następnie zmniejszyć ogień, dodać posiekać w kostkę cebulkę.

Dusić około 1 minut. Dodać pokrojone paski boczniaki i dusić około 4 minut. Dosolić do smaku.
Wątróbka z boczniakami
Wątróbkę obtoczyć w mące. Wątróbkę smażyć na rozgrzanym smalcu
Wątróbka z boczniakami
Zmniejszyć ogień, dodać posiekać w kostkę cebulkę.
Wątróbka z boczniakami
Dodać pokrojone paski boczniaki i dusić około 4 minut.