Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wątróbki z gruszką i konfiturą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo polubiliśmy zestawienie smaku smażonej na chrupiąco (doprawionej na ostro) wątróbki z delikatnym ryżem i słodyczą gruszki.

Wątróbki z gruszką i konfiturą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbki z gruszką i konfiturą

 

  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 2 twarde gruszki
  • 20 dag ryżu parabolicznego
  • 2,5 szklanki bulionu ( może być warzywny lub drobiowy - może być z kostki)
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • mąka do oprószenia
  • 1 goździk
  • kilka nitek szafranu
  • listek Kafiru ( lub kawałek skórki cytrynowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego ( lub kawałek laski wanilii)
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki - kwaskowatej
  • 5 dag masła
  • 8 łyżek oleju z pestek winogron
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Wątróbki z gruszką i konfiturą
Przygotować syrop. Wsypać do garnka cukier, cukier waniliowy, szafran. Wrzucić goździk i listek Kafiru. Wlać wodę i zagotować. Umyć i przekroić na połówki gruszki. Usunąć gniazda nasienne. Obrać. Włożyć połówki gruszek i gotować na małym gazie aż zmiękną ( zostawić w syropie do czasu podania - mają być przestudzone). W garnku o grubym dnie rozgrzać połowę masła i 2 łyżki oleju. Wsypać ryż i smażyć mieszając tak by wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlać bulion i gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn i będzie sypki i miękki. Osuszyć wątróbki drobiowe. Posypać solą , pieprzem, mieloną papryką. Oprószyć mąką.



Na patelni rozgrzać olej. Kłaść wątróbki i smażyć na rumiano i chrupiąco z obu stron. Dorzucić resztę masła i chwilę dusić . W tym momencie ryż powinien już być dobry. Usiekaną natką pietruszki wymieszać z ryżem. Wyjąć gruszki z syropu i wypełnić miejsca po gniazdach nasiennych konfiturą z czarnej porzeczki. Podawać na świeżo.



* Syrop po gotowaniu gruszek można wykorzystać jako bazę do napojów , kompotu , lub zawekować w słoiku i użyć do następnych gruszek jak sie będzie je robić.



** Jeżeli mamy problem ze zgraniem czynności ryż można ugotować wcześniej i zawinąć w koc by nie ostygł, potem przygotować gruszki i niech stygną w syropie , a na końcu smażyć wątróbkę.



*** Ilość wątróbki można zwiększyć bo niektórym może być za mało 2 sztuki na porcję. Ja jak robię dodatkowo zupę i potem deser to podaję po małej porcji tego dania ( pół gruszki, kilka łyżek ryżu i 2 wątróbki).
Wątróbki z gruszką i konfiturą
Gruszki gotować w aromatycznym syropie aż będą miękkie
Wątróbki z gruszką i konfiturą
Ugotować obsmażony na maśle ryż po zalaniu go bulionem- wymieszać z natką pietruszki
Wątróbki z gruszką i konfiturą
Usmażyć doprawione przyprawami wątróbki po oprószeniu ich mąką
Wątróbki z gruszką i konfiturą
Gruszki wypełnić konfiturą z czarnej porzeczki

Tagi:

ryż winogrona