Sposób przygotowania:
Wątróbki z gruszką i konfiturą
Przygotować syrop. Wsypać do garnka cukier, cukier waniliowy, szafran. Wrzucić goździk i listek Kafiru. Wlać wodę i zagotować. Umyć i przekroić na połówki gruszki. Usunąć gniazda nasienne. Obrać. Włożyć połówki gruszek i gotować na małym gazie aż zmiękną ( zostawić w syropie do czasu podania - mają być przestudzone). W garnku o grubym dnie rozgrzać połowę masła i 2 łyżki oleju. Wsypać ryż i smażyć mieszając tak by wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlać bulion i gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn i będzie sypki i miękki. Osuszyć wątróbki drobiowe. Posypać solą , pieprzem, mieloną papryką. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść wątróbki i smażyć na rumiano i chrupiąco z obu stron. Dorzucić resztę masła i chwilę dusić . W tym momencie ryż powinien już być dobry. Usiekaną natką pietruszki wymieszać z ryżem. Wyjąć gruszki z syropu i wypełnić miejsca po gniazdach nasiennych konfiturą z czarnej porzeczki. Podawać na świeżo.
* Syrop po gotowaniu gruszek można wykorzystać jako bazę do napojów , kompotu , lub zawekować w słoiku i użyć do następnych gruszek jak sie będzie je robić.
** Jeżeli mamy problem ze zgraniem czynności ryż można ugotować wcześniej i zawinąć w koc by nie ostygł, potem przygotować gruszki i niech stygną w syropie , a na końcu smażyć wątróbkę.
*** Ilość wątróbki można zwiększyć bo niektórym może być za mało 2 sztuki na porcję. Ja jak robię dodatkowo zupę i potem deser to podaję po małej porcji tego dania ( pół gruszki, kilka łyżek ryżu i 2 wątróbki).
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść wątróbki i smażyć na rumiano i chrupiąco z obu stron. Dorzucić resztę masła i chwilę dusić . W tym momencie ryż powinien już być dobry. Usiekaną natką pietruszki wymieszać z ryżem. Wyjąć gruszki z syropu i wypełnić miejsca po gniazdach nasiennych konfiturą z czarnej porzeczki. Podawać na świeżo.
* Syrop po gotowaniu gruszek można wykorzystać jako bazę do napojów , kompotu , lub zawekować w słoiku i użyć do następnych gruszek jak sie będzie je robić.
** Jeżeli mamy problem ze zgraniem czynności ryż można ugotować wcześniej i zawinąć w koc by nie ostygł, potem przygotować gruszki i niech stygną w syropie , a na końcu smażyć wątróbkę.
*** Ilość wątróbki można zwiększyć bo niektórym może być za mało 2 sztuki na porcję. Ja jak robię dodatkowo zupę i potem deser to podaję po małej porcji tego dania ( pół gruszki, kilka łyżek ryżu i 2 wątróbki).
kołczu
Babciagramolka
Wiele osób nie robi wątróbki mimo tego , że lubi bo boi się tego , że wątróbka ,, strzela". Ja znalazłam na nią sposób ( po kilku oparzeniach)- kładę na papierowym ręczniku kuchennym ( kilka warstw) i przykrywam kilkoma warstwami . Przygniatam . Wyrzucam brudne ręczniki i robie tak jeszcze raz. Wątróbki są suche .Jak jeszcze oprószy się je mąką to nie strzelają. A do obracania na drugą stronę zestawiam patelnię z gazu - przewracam i stawiam ponownie do smażenia.