SUPERPRZEPIS

Wątróbka z gruszką i żurawiną

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Wątróbka z gruszką i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Taką wątróbkę podaje na obiad do ziemniaków lub z grzankami. To ciekawa alternatywa dla popularnej wątróbki z jabłkami.

Składniki:

Wątróbka z gruszką i żurawiną

 

  • Składniki na 4-5 porcji:
  • 3 cebule,
  • 800 g wątróbki drobiowej,
  • 2-3 gruszki,
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
  • Olej do smażenia,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • 1 kieliszek białego wina,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Vegeta

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z gruszką i żurawiną
Wątróbkę myjemy, osuszamy i usuwamy błony. Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy na oleju. Do miękkiej dodajemy żurawinę. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy wątróbkę. Całość smażymy do momentu jak wątróbka zmięknie i nie będzie z niej wypływał sok. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą do smaku. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w stópki (ćwiartki). Owoce oraz wino dodajemy pod koniec smażenia do wątróbki. Ogrzewamy do momentu jak gruszki zmiękną (około 3 minuty na małym ogniu)). Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy. 
Wątróbka z gruszką i żurawiną
Wątróbkę myjemy i osuszamy. usuwamy błony
Wątróbka z gruszką i żurawiną
Do przysmażonej cebuli dodajemy wątróbke
Wątróbka z gruszką i żurawiną
Gruszki obieramy, kroimy na cząstki i dodajemy do wątróbki
Wątróbka z gruszką i żurawiną
Całość doprawiamy do smaku i dodajemy natkę pietruszki