SUPERPRZEPIS

Gruszki z grilla z pomarańczą wątróbką

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Gruszki z grilla z pomarańczą wątróbką Więcej zdjęć (3)

Moje ulubione połączenia owoce i wątróbka. Sama kiedyś byłam sceptyczna do takich połączeń teraz jestem smakoszem :-)

Składniki:

Gruszki z grilla z pomarańczą wątróbką

 

  • 3 gruszki
  • 4 kawałki wątróbki drobiowej
  • 1 cebula czerwona
  • ½ pomarańczy
  • 10 moreli suszonych
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ cytryny
  • Olej do smażenia
  • 7 oliwek czarnych
  • Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
  • 1 pomidor średni
  • Listki Bazyli
  • 3 gałązki oregno świeżego
  • 4 gałązki koperku świeżego

Sposób przygotowania:

Gruszki z grilla z pomarańczą wątróbką
Gruszki przekrawam na pół i wydrążam środek. Skrapiam sokiem z cytryny. Grilluję na grillu elektrycznym 10 minut. Wątróbkę myję i smażę na oleju, na patelni razem z cebulką pokrojoną. Pod koniec smażenia doprawiam solą, pieprzem. Kroję usmażoną wątróbkę na mniejsze kawałki, dodaję suszone morele, żurawinę, pomarańczowe cząstki obrane z błonek. Napełniam farszem każdą połówkę gruszki. Dodaję ser lazur i oregano świeże. Talerz dekoruję pomidorkami koktajlowymi żółtymi i czerwonymi, oraz oliwkami tworząc kwiatka. Z pomidora dużego robię różę, dekoruję bazylią listkami
Gruszki z grilla z pomarańczą wątróbką
Gruszki ser lazur wątróbka morele suszone
Gruszki z grilla z pomarańczą wątróbką
gruszki wydrążone i zgrillowane gotowe do nadziewania

Tagi:

gruszki owoce