Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Brukselka z gruszką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Brukselka trochę inaczej .Moim zdaniem doskonale pasuje do wątróbek drobiowych .

Brukselka z gruszką

Składniki:

Brukselka z gruszką

 

 

Sposób przygotowania:

Brukselka z gruszką
Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści , przeciąć głąb na krzyż ( szybciej się gotuje ) i zalać osoloną wodą . Gotować 20 minut aż brukselka będzie miękka .W tym czasie gruszki przekroić na 16-tki bez obierania usuwając gniazda nasienne , zalac woda o obgotować tak by gruszki były miękkie .Na patelni rozgrzać olej i prażyć na nim mieszając migdały przez kilka minut. Dosypać słonecznik , zamieszać .Posolić , popieprzyć . Dodać masło i żurawinę ,Smażyć 2 minuty mieszając .Brukselkę odcedzić , dodać do niej odcedzone gruszki .Polać masłem z prażonymi migdałami , słonecznikiem i żurawiną ..

Ja podałam do smażonej drobiowej wątróbki i ziemniaków puree .

Tagi:

brukselka