kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Wątróbka z jabłkiem i dynią na tostach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyrazisty smak wątróbki doskonale komponuje się z lekko słodkawym jabłkiem i dynią, które świetnie łagodzą jej smak. Serwowana na chrupiącej grzance jest pyszną, tanią i łatwą w przygotowaniu przystawką, która zachwyca nie tylko smakiem ale też wygl

Wątróbka z jabłkiem i dynią na tostach

Składniki:

Wątróbka z jabłkiem i dynią na tostach

podstawowe

  • 500g wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule
  • oliwa do smażenia
  • ½ jabłka
  • 250-300g miąższu dyni (polecam hokkaido)
  • sól, czarny pieprz, cayenne

 

  • do podania:
  • bagietka

Sposób przygotowania:

Wątróbka z jabłkiem i dynią na tostach
Dynie i jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebule siekamy w piórka. Wątróbkę myjemy, odcinamy błonki i siekamy w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy przygotowaną wcześniej dynię i smażymy aż nieco zmięknie (około 5-7 minut), a następnie dodajemy jabłko. Po około 2-3 minutach dokładamy wątróbkę. Przesmażamy razem aż wątróbka zmieni kolor i przestanie być krwista. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne.

Serwujemy na ciepło toastowanej bagietce.

Tagi:

podroby dania