bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Wątróbka z jabłkiem i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wątróbka przyrządzona w ten sposób jest bardzo smaczna i aromatyczna, owoce dodają jej fajny lekko słodki smak.

Wątróbka z jabłkiem i żurawiną

Składniki:

Wątróbka z jabłkiem i żurawiną

 

  • 500 gram wątróbki indyczej
  • 2 duże cebule
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 50 gram suszonej żurawiny
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • Mąka do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka z jabłkiem i żurawiną
Cebulę obieramy, kroimy w krążki, na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, przekładamy cebulę i smażmy na małym ogniu.

Gruszkę i jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki, dodajemy do cebuli i razem smażmy do momentu aż owoce będą miękkie.

Wątróbkę obtaczamy w mące, na osobnej patelni rozgrzewamy olej o obsmażamy wątróbkę na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy do cebuli.

Wsypujemy suszoną żurawinę, lekko solimy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut żeby się smaki połączyły ze sobą.

Tagi:

wątróbka