Zjem Cie

Zjem Cie

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Wątróbka z kurczaka - jak u mamy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, miękka i aksamitna wątróbka z kurczaka. Samo zdrowie, więc zachęcam do jej ugotowania oraz spożywania. Przepis nie tylko dla osób, które dbają o formę.

Wątróbka z kurczaka - jak u mamy

Składniki:

Wątróbka z kurczaka - jak u mamy

Składniki

  • 400g wątroby z kurczaka,
  • 2 czerwone cebule,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbka z kurczaka - jak u mamy
1. Usuń z wątroby wszystkie błony i żyłki.

2. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, zalej mlekiem (wyciąga gorycz) i odstaw na 2h, można na całą noc.

3. Na maśle klarowanym podsmaż cebule pokrojona w piurka.

4. Podsmażoną cebulę wyjmij z rondla i przełóż do miseczki.

5. Rondel po cebuli (z resztkami cebuli i tluszczu) rozgrzej i dodaj odsaczoną wątróbkę. Smaż krótko, do ścięcia wątroby - czesto mieszaj.

6. Do mięsa dodaj cebule, całość wymieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw na kwadrans na malym ogniu.

7. I najważniejsze: Solić i popieprzyć dopiero na sam koniec, najlepiej przed podaniem. Wcześniej dodana sól zniszczy wątróbke - stanie sie twarda, a tego nie chcemy.