ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Wątróbka z ziołami ojca Mateusza i sokiem z głogu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Obsmażona wątróbka następnie podduszona do miękkości w soku z głogu, przyprawiona aromatycznymi ziołami ojca Mateusza.

Wątróbka z ziołami ojca Mateusza i sokiem z głogu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka z ziołami ojca Mateusza i sokiem z głogu

 

  • pół kg wątróbki drobiowej
  • mąka ok. pół szklanki
  • olej rzepakowy ok. pół szklanki
  • zioła ojca Mateusza pół łyżeczki
  • 2 szklanki wody
  • sól do smaku
  • 2 duże cebule
  • czarny pieprz mielony
  • pół szklanki soku z głogu

Sposób przygotowania:

Wątróbka z ziołami ojca Mateusza i sokiem z głogu
Cebulę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju z dodatkiem soli, aż się pięknie zarumieni. Wątróbkę myjemy w zimnej wodzie, następnie odsączamy na sitku i oprószamy mąką pszenną. Wkładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym i przykrywamy, kiedy się chwilę podsmaży z dwóch stron, podlewamy ją sokiem z głogu i dwoma szklankami wody oraz dodajemy przyprawy ojca Mateusza i wcześniej usmażoną przez nas cebulkę. Wszystko razem dusimy przez kilkanaście minut.Jeśli jest zbyt gęste dolewamy wody Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wątróbka z ziołami ojca Mateusza i sokiem z głogu
Odsączoną wątróbkę opruszamy mąką pszenną.
Wątróbka z ziołami ojca Mateusza i sokiem z głogu
Podsmażamy pokrojoną cebulkę na ładny rumiany kolor.
Wątróbka z ziołami ojca Mateusza i sokiem z głogu
Podsmażamy opruszoną wątróbkę na rozgrzanym oleju.
Wątróbka z ziołami ojca Mateusza i sokiem z głogu
Do wątróbki dodajemy cebulkę i podlewamy sokiem z głogu oraz wodą.