paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Wątróbka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wątróbka duszona z cebulką, boczkiem, pieczarkami i ziemniakami idealna na szybki i proty rodzinny obiad

 Wątróbka z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z pieczarkami
Opłukaną i oczyszczoną wątróbkę obtoczyć w mące. Smalec roztopić na patelni podsmażyć na nim wątróbkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, cebule obrać i pokroić w piórka dodać o wątróbki i razem smażyć dalej. Boczek pokroić w paseczki dodać do wątróbki przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 2 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie, wycedzić, dodać do wątróbki. Szczypior posiekać i wymieszać go ze śmietaną dodać do smaku ketchup, zioła i czosnek, wymieszać. Wlać sos do wątróbki i mieszając smażyć jeszcze 2 minuty.
 Wątróbka z pieczarkami
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, cebule obrać i pokroić w piórka dodać o wątróbki i razem smażyć dalej.
 Wątróbka z pieczarkami
Boczek pokroić w paseczki dodać do wątróbki przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 2 minut.
 Wątróbka z pieczarkami
Szczypior posiekać i wymieszać go ze śmietaną dodać do smaku ketchup, zioła i czosnek, wymieszać.