szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Wątróbki z indyka w ziołach i sosie pomi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnej wątróbki z cebulką można spróbować trochę inaczej

Wątróbki z indyka w ziołach i sosie pomi

Składniki:

Wątróbki z indyka w ziołach i sosie pomi

 

  • 500 gram wątróbkek z indyka
  • sól
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki bazylii
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • szklanka soku pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorwoego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki śmietana 22 procentowa,
  • pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Wątróbki z indyka w ziołach i sosie pomi
Wątróbki oczyścić,umyć, osuszyć, pokroic na mniejsze kawąłki,i obtoczyć w mące, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej i maśło i smażyć wątrobki na śednim ogniu, ok . 5 minut z każdej strony, następnie wyjąć na pólmisek i trzymać w cieple. Na tej samej patelni zagotować sok pomidorowy z tymiankiem,oregano,bazylia, koncentratem pomidorowym i czosnkiem, dodać śmietanę, uprzednio ją hartując.Zagotować, stale mieszająć. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem i trzymać na wolnymogniu jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Tagi:

indyk