EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Wątróbka ze śliwkami i cebulką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki w przygotowaniu, obiad na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, cebuli i świeżych, soczystych śliwek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sezonowy obiad.

Wątróbka ze śliwkami i cebulką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wątróbka ze śliwkami i cebulką

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka ze śliwkami i cebulką

ETAP 1:

Wątróbka ze śliwkami i cebulką
wątróbkę oczyszczoną usmazyć na rozgrzanej patelni

1. Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek, osuszyć, obtoczyć w mące wymieszanej z bułką i przyprawą do kurczaka. Następnie partiami usmażyć na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Wątróbka ze śliwkami i cebulką
śliwki umyć pozbawić pestek a cebulę pokroić

2. Śliwki umyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek. Cebulę pokroić w piórka.

ETAP 3:

Wątróbka ze śliwkami i cebulką
składniki ułozyć w naczyniu żaroodpornym

3. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą wyłożyć połowę cebuli, ułożyć usmażoną wątróbkę, resztę cebuli i śliwki. Całość lekko oprószyć solą, pieprzem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

ETAP 4:

4. Tak przygotowaną wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami.