jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak podana wątróbka smakuje inaczej niż tradycyjnie duszona tylko z cebulą. Zrobiłam w taki sposób z dodatkiem jabłka, majeranku, cebuli i smak jest o wiele lepszy. Mnie przypadł do gustu ten smak i teraz przygotowuję w ten sposób wątróbkę.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem

 

  • wątróbka drobiowa 350 - 400 g
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • olej kokosowy 2 -3 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • mąka do obtoczenia 1/2 szklanki
  • jabłka 2 szt.
  • cebula 2 szt.

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem
Cebulę obrać i pokroić w krążki, podsmażyć na oleju kokosowym i odstawić na bok.

W osobnym rondelku lub na patelni karmelizować cukier i włożyć pokrojone w ósemki lub plasterki jabłka i smażyć aż będą miękkie i zrumienione i odłożyć.

Wątróbkę obrać z błon i opłukać, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy 

i podsmażyć wątróbkę z obu stron po 3 minuty.

Dodać do tego podsmażoną cebulę, wsypać majeranek, wymieszać. Dołożyć jabłka zrumienione, chwilę wszystko razem poddusić przykryte pokrywką, posolić i nakładać na talerze. Podawać z ziemniakami do drugiego dania lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem
Cebulę obrać i pokroić w krążki i podsmażyć na oleju kokosowym i odłożyć na bok
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem
w rondelku lub na patelni skarmelizować cukier i włożyć plasterki jabłka
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem
Wątróbkę umyć i obtoczyć w mące z obu stron
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem
Podsmażyć na oleju rzepakowym po 3 minuty z obu stron
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem
Dodać jabłko i cebulę i przyprawić, poddusić razem