Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Wątróbki z kurczaka z groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wątróbki z drobiu to smaczne, szybkie do zrobienia i tanie danie.

Wątróbki z kurczaka z groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbki z kurczaka z groszkiem

 

  • 1/2 kg wątróbki z kurczaka
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 3 cebule
  • 1/2 szkl groszku konserwowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 łyżeczki siekanego majeranku
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup w płynie

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbki z kurczaka z groszkiem
Wątróbkę oczyścić, umyć, osuszyć, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, dodać posiekany majeranek, 1/3 szkl łyżki gorącej wody, przykryć. Na pozostałym po smażeniu wątróbek tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę i paprykę. Połączyć z wątróbką, dodać osączony z zalewy groszek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup, wymieszać, dusić około 3-4 minuty. Podawać z ryżem i surówką.
Wątróbki z kurczaka z groszkiem
Oczyszczone umyte i osuszone wątróbki obtoczyć w mące
Wątróbki z kurczaka z groszkiem
Smażyć na patelni z obu stron na rozgrzanym oleju
Wątróbki z kurczaka z groszkiem
Pokrojoną cebulę i paprykę razem podsmażyć
Wątróbki z kurczaka z groszkiem
Wątróbkę połączyć z cebulą i groszkiem wymieszać przyprawić do smaku