Sposób przygotowania:
Watruszki czyli bulki z serem
Sposob wykonania ciasta: Mąkę przesiać. Drożdże ,cieple mleko oraz 1 łyżeczką cukru i 1/3 mąki wymieszac , odstawić w ciepłe miejsce na 1,5godziny. Żółtka utrzeć z pozostalym cukrem na puszystą masę. Połączyć z wyrośniętymi drozdzami , dodać pozostala mąke , sol i dokładnie wyrobić. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło i w dalszym ciagu wyrabiać do czasu kiedy ciasto będzie gładkie i lsniace. Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 1,5 godziny. Sposob wykonania masy serowej: Zemlec ser.Zoltka utrzec z cukrami i masłem na puszystą masę ,nastepnie dodać ser. Bialka ubic na sztywno i polaczyc z masa serowa.Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawalki,powinno wyjsc od 13 do 15 sztuk. Z każdego kawalka ciasta uformowac kulke , lekko ja spłaszczyć , zrobić dosc duze wglebienie i napelniac je slodka masa serowa.Przed napelnieniem ciasta serem mozna posmarowac je roztrzepanym jajkiem Układać na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ,nalezy zachowac dosc duze odstepy poniewaz buleczki urosna. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220 st.C. Smacznego
Na podstawie przepisu z bloga Evenki
Na podstawie przepisu z bloga Evenki
Sarenka
kasik12
luna
lilalo
lilalo
Netka
Z drozdzowkami tak jest,maki biora tyle ile chca:) Ja tez czesto albo dodaje wiecej maki albo daje troszke mniej.Ciesze sie,ze buleczki Ci wyszly i co najwazniejsze smakowaly:)!
vi
evita0007
Ilonar2301
Netka
Dzieki:)