Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Wąż udaje Greka :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zmieszanie smaków kuchni chińskiej i greckiej dało fantastyczny rezultat- Kogut liże pazurki .

Wąż udaje Greka :

Składniki:

Wąż udaje Greka :

 

  • 1 ćwiartka kurczaka ( duża )
  • przyprawa Gros
  • 1 łyżeczka świeżego – utartego imbiru
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 5 dag makaronu ryżowego wstążki
  • szczypta kurkumy

 

Sposób przygotowania:

Wąż udaje Greka :
Udko natrzeć przyprawą Gros , sosem sojowym , szczyptą pieprzu, 1 łyżka oleju .Zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku ( ok. 45 minut ) . Obrać od kości i pokroić mięso w cienkie paseczki jak na kebab .Na patelni rozgrzać pozostały olej i wrzucić mięso .Posypać jeszcze przyprawą Gros .Dodać utarty imbir i smażyć 5 minut .
Makaron podzielić na dwie części . Jedną zalać wrzącą wodą , lekko osolić i zostawić na 5 minut . Drugą część wrzucić do wrzącej wody zagotowanej z kurkumą i też zostawić na 5 minut . Odcedzić oba makarony .
Podawać dając na każdą porcję po trochu każdego makaronu , kurczaka + jakąś surówkę .