SUPERPRZEPIS

Pstrąg łososiowy pieczony z pomidorami i mozarellą

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 25
Pstrąg łososiowy pieczony z pomidorami i mozarellą

Filet z pstrąga łososiowego pieczony pod warstwą świeżych pomidorów i mozzarelli. Przygotowanie ryby nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielu zabiegów.

Składniki:

Pstrąg łososiowy pieczony z pomidorami i mozarellą

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy pieczony z pomidorami i mozarellą

ETAP 1:

Pstrąg łososiowy pieczony z pomidorami i mozarellą
Pozbawioną ości rybę natrzeć przyprawami.

Filety z pstrąga łososiowego oczyścić z ości i osuszyć. Moje filety miały skórę, więc też ją usunęłam.

Rybę natrzeć solą, pieprzem i skórką z cytryny. Odstawić na około godzinę.

ETAP 2:

Pstrąg łososiowy pieczony z pomidorami i mozarellą
Na filetach z pstrąga ułożyć plasterki pomidorów i mozzarelli.

Naczynie do zapiekania lub folię aluminiową wysmarować oliwą z oliwek i ułożyć rybę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i ułożyć wokół filetów, rozkrojoną częścią do góry.

Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć na filetach.

Wszystko oprószyć bazylią, solą i skropić oliwą z oliwek. Na wierzchu położyć pokrojoną mozzarellę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C.

Piec przez około 30 min. Jeżeli filety z pstrąga są cienkie, wystarczy 20 min. Smacznego :)


Tagi:

danie ryba