Sposób przygotowania:
Wędzona kiełbaska na święta
Mięso dwa rodzaje i słoninę kroimy w kostkę następnie mielimy na grubym sicie . Czosnek obieramy i mielimy 40 ząbków przez malutkie sitko lub wyciskamy przez praskę . Dodajemy majeranek, sól pieprz biały i czarny .Mieszamy długo i intensywnie .Mięso musi się bardzo kleić do ręki . Dolewamy zimną wodę i jeszcze raz bardzo mocno mieszamy wyrabiamy mięsko . Jelita płuczemy i naciągamy na maszynkę do robienia kiełbasy . Zawiązujemy jelito i zaczynamy wypychać mięso. Następnie formujemy krótsze kiełbaski zakręcając je . Wieszamy kiełbaski na kiju aby obciekły . Na drygi dzień wędzimy je w wędzarni 2 godziny .Używamy dymu z drewna bukowego . Po uwędzeniu wieszamy aby kiełbaski obciekły . Następnie można kiełbasę zamrozić
kołczu
slawcio
Ania Hosz
zewa
iwa643
coś się skasowało mi podczas pisania już poprawiłam 10 kg mięso gulaszowe i 3 kg karkówki