iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Wędzona kiełbaska na święta

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Swojska domowa kiełbasa wędzona

Wędzona kiełbaska na święta Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wędzona kiełbaska na święta

 

  • 1 ,5 kg słoniny
  • 10 kg mięso gulaszowe

 

 

Sposób przygotowania:

Wędzona kiełbaska na święta
Mięso dwa rodzaje i słoninę kroimy w kostkę następnie mielimy na grubym sicie . Czosnek obieramy i mielimy 40 ząbków przez malutkie sitko lub wyciskamy przez praskę . Dodajemy majeranek, sól pieprz biały i czarny .Mieszamy długo i intensywnie .Mięso musi się bardzo kleić do ręki . Dolewamy zimną wodę i jeszcze raz bardzo mocno mieszamy wyrabiamy mięsko . Jelita płuczemy i naciągamy na maszynkę do robienia kiełbasy . Zawiązujemy jelito i zaczynamy wypychać mięso. Następnie formujemy krótsze kiełbaski zakręcając je . Wieszamy kiełbaski na kiju aby obciekły . Na drygi dzień wędzimy je w wędzarni 2 godziny .Używamy dymu z drewna bukowego . Po uwędzeniu wieszamy aby kiełbaski obciekły . Następnie można kiełbasę zamrozić
Wędzona kiełbaska na święta
Mieso i słonine przed mieleniem kroimy w kosteczkę
Wędzona kiełbaska na święta
Kiełbasę wędzimy ok 2 godziny na dymie z drewna bukowego

Tagi:

mięso