Odjazdowa Babcia

Odjazdowa Babcia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Wedzona poledwica wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smakowita poledwica do serwowania na goraco do obiadu, rowniez doskonala po ostudzeniu na kanapki

Wedzona poledwica wieprzowa

Składniki:

Wedzona poledwica wieprzowa

 

  • 1 - 2 l marynaty do mies (przepis znajdziesz w moim albumie)
  • 2 - 3 spore poledwice wieprzowe

Sposób przygotowania:

Wedzona poledwica wieprzowa
Przygotuj poledwice wedlug przepisu na marynate do mies (znajdziesz go w moim profilu). Ja posiadam profesjonalna szpryce kuchenna, wiec szprycuje marynate rowniez do srodka. Przewracaj mieso w kamionkowym garnku co drugi dzien. Upewnij sie ze mieso jest kompletnie przykryte marynata  z 1,5 - 2cm naddatkiem. Po uplywie 10 – 14 dni rozgrzej wedzarke, wyjmij mieso z zalewy i uloz na ruszcie wedzarki.Co 1,5 – 2 godziny przewracaj mieso na druga strone.Jezeli masz wedzarke wykonana profesjonalnie, czas wedzenia  5 – 6 godzin.  W wedzarce ogrodowej, domowego wykonania moze to zajac  6 – 8 godzin. Przed zdjeciem z rusztu nakluj mieso wykalaczka czy nie wydziela sie krwisty plyn. Jezeli mieso gotowe serwuj z ziemniakami i salatami twojego wyboru jako wysmienity obiad. Smakuje doskonale z czerwonym winem typu Merlot.