WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 627]

Weekendowe ciasto na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Weekendowe ciasto na zimno bez nazwy to ciasto na bazie budyniu, galaretki i serków waniliowych połączonych ze słodką śmietanką.

Weekendowe ciasto na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Weekendowe ciasto na zimno

 

  • ok. 24szt okrągłych biszkoptów
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5l mleka
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 serki waniliowe po 200g każdy
  • ok. 150ml zimnej śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • ozdoby marcepanowe
  • posypki cukrowe

Sposób przygotowania:

Weekendowe ciasto na zimno

ETAP 1:

Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Z 0,5 l zimnego mleka odlać 100 ml i rozpuścić w nim proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wlać zawiesinę budyniową i gotować do zgęstnienia.

Do gorącego budyniu wsypać 1 galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. Gorąca masę wylać na biszkopty. Na masie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i odstawić ciasto do wystudzenia.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szkl. wrzątku i wystudzić. Śmietanę ubić razem ze śmietan-fixem na sztywno, a następnie wymieszać ją z serkami waniliowymi. Następnie powoli cały czas mieszając wlać do masy zimną galaretkę. Wymieszać.

Masę przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki. Drugą galaretkę truskawkową rozpuścić w 0,5l gorącej wody i wystudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki.

Przed podaniem ozdobić różyczką i listkami zrobionymi z masy marcepanowej z odrobiną barwników spożywczych i posypać posypką cukrową.

Weekendowe ciasto na zimno
Weekendowe ciasto na zimno z galaretką truskawkową