xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Grysikowa Stefanka ciasto na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Grysikowa stefanka czyli ciasto na zimno, dwie warstwy herbatników a w środku masa z kaszy manny, która jest zdecydowanie zdrowsza od wszelakiego rodzaju kremów i na prawdę bardzo smaczna. Szybki, smaczny i sprawdzony pomysł na ciasto.

Grysikowa Stefanka ciasto na zimno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grysikowa Stefanka ciasto na zimno

 

  • 1l mleka
  • 1/2 - 2/3 szkl cukru - wedle gustu
  • 1,5 szkl kaszy manny
  • 200g margaryny
  • 3 op. herbatników (ok. 48szt)
  • cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Grysikowa Stefanka ciasto na zimno
W garnku rozpuszczam margarynę z cukrem, dodaję mleko - całość zagotowuję. Do gotującego mleka powoli wsypuję kaszę manną podgrzewam na małym ogniu - stale mieszając - ok.3 min Dno dużej formy wykładam połową herbatników i zalewam gorącą masą. Na wierzch wykładam pozostałe herbatniki. Całość przykrywam folią alu. i równomiernie obciążam w celu połączenia się masy z ciastkami. Odstawiam do ostygnięcia. Wierzch ciasta oprószam cukrem pudrem.
Grysikowa Stefanka ciasto na zimno
Dno formy wykładam połową herbatników ;-)
Grysikowa Stefanka ciasto na zimno
Gotowanie grysikowej masy zaczynam od rozpuszczenia masła z cukrem
Grysikowa Stefanka ciasto na zimno
Gorącą masę wylewam na herbatniki, przykrywam pozostałymi ciastkami