Sposób przygotowania:
Maksi truskawkowe ciasto na zimno wg Di
Umyte truskawki, bez szpatułek należy pokroić w plasterki. Galaretkę rozpuścić w wodzie (przepis na opakowaniu) i schłodzić w lodówce do niewielkiego stężenia. Rozpuścić żelatynę (w 50-100 ml gorącej wody). Mus truskawkowy: Owoce rozdrobnić blenderem, wsypać cukier i niewielką ilość rozpuszczonej (ostudzonej) żelatyny lub galaretki (w celu zgęstnienia masy).
Masa z serków: Serki wymieszać (mikserem) z cukrem i ostudzoną żelatyną. W tortownicy o średnicy około 26 cm układać kolejno warstwami: biszkopty (uprzednio maczając w galaretce), truskawki, masę z serka, truskawki, mus truskawkowy, biszkopty (uprzednio maczając w galaretce), truskawki. Całość zalać pozostałą galaretką i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia mas.
Masa z serków: Serki wymieszać (mikserem) z cukrem i ostudzoną żelatyną. W tortownicy o średnicy około 26 cm układać kolejno warstwami: biszkopty (uprzednio maczając w galaretce), truskawki, masę z serka, truskawki, mus truskawkowy, biszkopty (uprzednio maczając w galaretce), truskawki. Całość zalać pozostałą galaretką i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia mas.