Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Maksi truskawkowe ciasto na zimno wg Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis autorski. Pyszne ciasto na zimno, które każdy potrafi zrobić. Jest łatwe w przygotowaniu a zapewniam, że z talerzy znika w ekspresowym tempie. Przekonajcie się sami!

Maksi truskawkowe ciasto na zimno wg Di

Składniki:

Maksi truskawkowe ciasto na zimno wg Di

  • 800 g truskawek
  • 180 g okrągłych biszkoptów (duża paczka)
  • Masa serkowa:
  • 3 serki Danio Białe (po 140 g)
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • Mus truskawkowy:
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, w zależności od słodkości owoców)
  • odrobina rozrobionej żelatyny lub galaretki (z powyższego składu)

Sposób przygotowania:

Maksi truskawkowe ciasto na zimno wg Di
Umyte truskawki, bez szpatułek należy pokroić w plasterki. Galaretkę rozpuścić w wodzie (przepis na opakowaniu) i schłodzić w lodówce do niewielkiego stężenia. Rozpuścić żelatynę (w 50-100 ml gorącej wody). Mus truskawkowy: Owoce rozdrobnić blenderem, wsypać cukier i niewielką ilość rozpuszczonej (ostudzonej) żelatyny lub galaretki (w celu zgęstnienia masy).

Masa z serków: Serki wymieszać (mikserem) z cukrem i ostudzoną żelatyną. W tortownicy o średnicy około 26 cm układać kolejno warstwami: biszkopty (uprzednio maczając w galaretce), truskawki, masę z serka, truskawki, mus truskawkowy, biszkopty (uprzednio maczając w galaretce), truskawki. Całość zalać pozostałą galaretką i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia mas.