Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Wegański deser kokosowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a dodatkowo niesamowity w smaku. Bita śmietana z mleczka kokosowego to doskonały dodatek do wszelkich słodkości i napojów.

Wegański deser kokosowy

Składniki:

Wegański deser kokosowy

Bita śmietana:

  • 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego)
  • cukier puder (ilość wg uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki)
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)

Dodatkowo:

  • chałwa lniana kokosowa (lub o dowolnym smaku)
  • owoce liofilizowane (u mnie ananas, banan, kiwi)

Sposób przygotowania:

Wegański deser kokosowy

Bita śmietana:

Wegański deser kokosowy
Wiórki kokosowe są składnikiem opcjonalnym.

Mleko kokosowe w puszce schłodzić w lodówce przez minimum 24 godziny, a najlepiej wstawić je 2-3 dni wcześniej.

Po tym czasie mleko otworzyć (bez potrząsania puszką!) i oddzielić przezroczysty płyn (będzie zbędny) - od widocznej twardej i gęstej śmietany.

Gęstą część i cukier puder należy ubić na sztywną pianę, a na końcu połączyć z wiórkami kokosowymi.

Deser:

Śmietankę podzielić na porcje i obficie posypać kawałkami chałwy oraz owocami liofilizowanymi.


Tagi:

deser