Sposób przygotowania:
Lody fiołkoweETAP 1:

Śmietanę kremówkę i serek łączę mikserem i ubijam.
ETAP 2:

1/2 szklanki płatków fiołka rozcieram w moździerzu razem z cukrem pudrem.
ETAP 3:

Dodaję do śmietany i łącze mikserem.
ETAP 4:

Jak masa będzie ubita przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Po godzinie co 30 minut napowietrzam masę mikserem.
Można też lody zrobić w maszynce do lodów. Zostawiam na noc albo kilka godzin.
Lody wyjmuję 30 minut przed jedzeniem z zamrażalnika.
W tym czasie ucieram 1/3 szklanki płatków fiołka z miodem na syrop.
Lody polewam syropem, posypuję cukrem fiołkowym.
Do lodów wykorzystuję tylko płatki fiołków, które obrywam a nie całe kwiaty. Szypułki wyrzucam.
halina
Justi2401