Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to bardzo pyszny sernik, niezwykle mięciutki ze spodem z herbatników. Na wierzchu znajduje się masa z soku owocowego. Zapraszam.

Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym

Składniki:

Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka rodzynek
  • olejek pomarańczowy według uznania

Masa z soku:

  • 1 litr soku pomarańczowego ( typu ,, Kubuś `` )
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:

  • około 10 dag herbatników

Sposób przygotowania:

Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym
1. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki, dodajemy olejek według uznania i smaku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.

2. Pieczenie: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy dokładnie herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.

3. Masa z soku: W połowie soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie krem lekko studzimy.

4. Lekko przestudzoną masę z soku wykładamy równomiernie na sernik i odstawiamy do wystudzenia, następnie zimny sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia.

5. Po tym czasie sernik jest gotowy do podania. Kroimy i podajemy.

6. Życzę smacznego:)

Rady:

Można użyć sera białego, ale należy zmielić go co najmniej 3 razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Tagi:

ciasto sernik