Sposób przygotowania:
Ciasto ,, Ślimak ''
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Biszkopty na rolady: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
3. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wodzie i odstawiamy do stężenie, gdy stężeje kroimy ją w paski.
4. Przekładanie: Biszkopty na rolady smarujemy kremem, wzdłuż dłuższego boku układamy pasek galaretki w zwijamy rolady. Pozostały krem rozsmarowujemy na biszkopcie, następnie po obu jego brzegach układamy rolady.
5. Wypełnienie: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Ananasy i brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu i kroimy w większą kostkę. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć wrzucamy do niej rodzynki, czekoladę, ananasy i brzoskwinie, dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto między rolady.
6. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry.
7. Podajemy i życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Zamiast masła można użyć 250 dag margaryny ,, Kasia".
2. Biszkopty na rolady: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
3. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wodzie i odstawiamy do stężenie, gdy stężeje kroimy ją w paski.
4. Przekładanie: Biszkopty na rolady smarujemy kremem, wzdłuż dłuższego boku układamy pasek galaretki w zwijamy rolady. Pozostały krem rozsmarowujemy na biszkopcie, następnie po obu jego brzegach układamy rolady.
5. Wypełnienie: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Ananasy i brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu i kroimy w większą kostkę. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć wrzucamy do niej rodzynki, czekoladę, ananasy i brzoskwinie, dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto między rolady.
6. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry.
7. Podajemy i życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Zamiast masła można użyć 250 dag margaryny ,, Kasia".
Justi2401
Babeczka35
Dziękuję bardzo:)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję:)