Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto ,, Ślimak ''

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Piekąc to ciasto zainspirowałam się troszkę przepisem siostry Anastazji, nie przygotowałam go jednak tak samo, ale zrobiłam swoją własną wersję. Ciasto wyszło mi bardzo pyszne. Puszyste biszkopty i krem, do tego dużo owoców i bakalii. Zapraszam:)

Ciasto ,, Ślimak ''

Składniki:

Ciasto ,, Ślimak ''

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt na rolady x 2:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • pół litra mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła 82 %

Dodatkowo:

  • 1 brzoskwiniowa galaretka
  • 250 ml gorącej wody

Wypełnienie ciasta:

  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 brzoskwiniowe galaretki
  • 750 ml gorącej wody
  • 5 dag czekolady mlecznej
  • pół szklanki rodzynek

Sposób przygotowania:

Ciasto ,, Ślimak ''
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Biszkopty na rolady: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.

3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.

3. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wodzie i odstawiamy do stężenie, gdy stężeje kroimy ją w paski.

4. Przekładanie: Biszkopty na rolady smarujemy kremem, wzdłuż dłuższego boku układamy pasek galaretki w zwijamy rolady. Pozostały krem rozsmarowujemy na biszkopcie, następnie po obu jego brzegach układamy rolady.

5. Wypełnienie: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Ananasy i brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu i kroimy w większą kostkę. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć wrzucamy do niej rodzynki, czekoladę, ananasy i brzoskwinie, dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto między rolady.

6. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry.

7. Podajemy i życzę smacznego.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Zamiast masła można użyć 250 dag margaryny ,, Kasia".