Sposób przygotowania:
Surówka z młodą kapustą i cukinią
Młodą kapustę (najlepiej jędrną i dobrze związaną) umyć, podzielić na ćwiartki i cieniutko poszatkować. Młodą cukinię o zdrowej skórce opłukać, osączyć i utrzeć na największych oczkach taki warzywnej. Cieniutko pokroić jasną część pora oraz małą białą cebulę. Dodać drobno pokrojony szczypiorek, pomidory i niewielkiego ogórka.
Wszystkie warzywa posolić, posypać cukrem, skropić świeżą cytryną i wymieszać. Odstawić, aby kapusta nieco zmiękła. Polać olejem i ponownie wymieszać. W razie konieczności dosolić i lekko zakwasić.
Wszystkie warzywa posolić, posypać cukrem, skropić świeżą cytryną i wymieszać. Odstawić, aby kapusta nieco zmiękła. Polać olejem i ponownie wymieszać. W razie konieczności dosolić i lekko zakwasić.