Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Surówka z młodą kapustą i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolorowa, lekka i bardzo smaczna surówka, która może być klasycznym dodatkiem do obiadu albo do potraw z grilla.

Surówka z młodą kapustą i cukinią

Składniki:

Surówka z młodą kapustą i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Surówka z młodą kapustą i cukinią
Młodą kapustę (najlepiej jędrną i dobrze związaną) umyć, podzielić na ćwiartki i cieniutko poszatkować. Młodą cukinię o zdrowej skórce opłukać, osączyć i utrzeć na największych oczkach taki warzywnej. Cieniutko pokroić jasną część pora oraz małą białą cebulę. Dodać drobno pokrojony szczypiorek, pomidory i niewielkiego ogórka. 

Wszystkie warzywa posolić, posypać cukrem, skropić świeżą cytryną i wymieszać. Odstawić, aby kapusta nieco zmiękła. Polać olejem i ponownie wymieszać. W razie konieczności dosolić i lekko zakwasić.