Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Wegański sos curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedy nudzą mi się już wszelakiego rodzaju pomidorowe sosy, wtedy sięgam po stare i sprawdzone curry. Tym razem w wersji wegańskiej.

Wegański sos curry Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wegański sos curry

 

  • puszka 400 ml mleczka kokosowego,
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego,
  • saszetka przyprawy curry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 cebule,
  • pół szklanki wody,
  • kurkuma, ostra papryka i imbir - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Wegański sos curry
Poszatkuj drobno cebule i wrzuć je na rozgrzany olej na dosłownie kilka minut - tak żeby się nie przypaliły i pod koniec dodaj drobno pokrojony czosnek. Do warzyw dodaj dwie bardzo kopiaste albo 3 bardziej płaskie koncentratu pomidorowego. wymieszaj i wsyp całą przyprawę curry. Ja lubię dość pikantne rzeczy dlatego w tym momencie dodaję także szczyptę ostrej papryki i imbiru ( jeśli chcesz by curry miało tradycyjny, żółty kolor - dodaj łyżkę kurkumy). Chwilę to wszystko przysmażam i na końcu wlewam puszkę mleczka kokosowego oraz wodę. Miksuję / blenduję i sos gotowy - gęsty i kremowy. Smacznego !
Wegański sos curry
Przygotuj niezbędne składniki i zakasaj rękawy !
Wegański sos curry
Podgrzej, polej nim bądź wymieszaj z ryżem i warzywami i gotowe !

Tagi:

przyprawy