peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Śledź w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Śledź w sosie curry sprawdzi się w czasie świąt

Śledź w sosie curry

Składniki:

Śledź w sosie curry

 

  • 2 płaty matiasa

 

  • 1 średnia cebula

 

  • 1/3 szklanki oleju

 

 

  • 1 płaska łyżka curry

 

 

  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego

 

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

  • biały ocet winny do smaku

Sposób przygotowania:

Śledź w sosie curry
Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez minimum 4h. Cebulę obieramy i siekamy w cienkie piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Olej łączymy z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i curry. Śledzia osuszamy i drobno kroimy, mieszamy z sosem curry, cebulą i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku octem winnym.

Tagi:

śledź ryba