SUPERPRZEPIS

Wege sushi

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Wege sushi Więcej zdjęć (3)

Sushi bez ryby - uwaga, bardzo zdrowe!!!:-)

Składniki:

Wege sushi

 

  • 2 arkusze Nori
  • 1 torebka ryżu
  • chrzan wasabi
  • sos słodko-ostry
  • 1 łyżeczka worcester
  • 1 liść sałaty
  • 1/2 bardzo dojrzałego avocado
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 cebuli

 

Sposób przygotowania:

Wege sushi
Ryż gotujemy na miękko, dodajemy worcester i sos słodko - ostry, mieszamy. Warzywa kroimy w cienkie słupki, lekko oprószamy pieprzem i solą Liść nori układamy na macie bambusowej, rozkładamy na nim ryż tak, aby koniec (ok 4 cm) został czysty. Ten koniec smarujemy wasabi. Na ryżu układamy kolejno warzywa i zwijamy rulonik zaczynając od strony bez wasabi (wasabi sklei tubkę). Przy pomocy maty bambusowej poprawiamy kształt rurki, kroimy na plastry o grubości ok 2 cm i podajemy:-)
Wege sushi
Warzywa można zamieniać na takie, które akurat mamy w lodówce
Wege sushi
Koniec liścia smarujemy wasabi-to nada intensywny smak

Tagi:

ryż sosy sałata